Noi masuri ale CSA pentru revigorarea asigurarilor PAD

In data de 24 iulie 2012 a avut loc o sedinta a Consiliului de Supraveghere a Asigurarilor in care s-a analizat daca se poate modifica legislatia secundara cu privire la asigurarea obligatorie a locuintelor, emisa in aplicarea Legii nr. 260/2008.

Recent, CSA, a adoptat niste masuri care interzic folosirea abrevierii PAD in denumirea produselor de asigurare facultativa a locuintelor. Sedinta din 24 iulie a avut loc in perspectiva continuarii acestei masuri.

Din punctual de vedere al CSA, aceasta modificare a legislatiei secundare reprizinta un sprijin in vederea cresterii numarului politelor de asigurare obligatorie emise de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale – PAID.

CSA ia in calcul aceasta modificare in asa fel incat societatile de asigurare sa poata incheia asigurari facultative doar pentru sume asigurate care exced sumele celor acoperite prin polita obligatorie, adica 10.000 sau 20.000 Euro.

CSA a luat in calcul si modificarea normelor din Ordinul nr. 5/2009, adica de a majora comisionul platit de PAID, de la 10% pana la 20% din valoarea primei de asigurare.

Cele mai multe locuinte din Romania erau asigurate printr-o polita facultativa, facand ca portofoliul gestionat de Pool sa scada. Se spera ca odata ce aceste modificari vor fi aprobate, vor fi impulsionati actionarii PAID sa mareasca cantitatea de asigurari obligatorii pentru locuinte.

In data de 25 iulie 2012, membrii consiliului CSA au organizat o intalnire cu actionarii PAID, in aceasta intalnire fiind numiti in functia de director general si director adjunct alte persoane. In cadrul acestei intalniri, noul director a prezentat o strategie de actiune pe plan scurt si mediu prin care toate problemele sa fie rezolvate.

Cei noi ajunsi la conducere tin cont si de masurile pe care PAID le doreste in legatura cu contracararea practicilor care exista acum pe piata, adica de vanzare de polite de asigurare pentru locuinte la tarife mai mici decat polita PAD si cu mai multe riscuri acoperite.

Firmele de asigurari vor face asigurari de locuinte obligatorii in numele PAID – care sunt in acelasi timp si actionarii Pool-ului. Astfel s-a rezolvat si problema cuprinderii in asigurarea obligatorie a fondului locativ al Romaniei, care este obiectul principal stabilit de legislatia in vigoare.