Informatii generale privind asigurarea RCA

Suntem constienti de faptul ca traim intr-o lume in care birocratia face legea. Tocmai de aia, pentru a veni in sprijinul dumneavoastra, am decis sa va dam cateva informatii generale privind asigurarea de tip RCA (ce este ea, de ce avem nevoie de ea si care sunt legile ce o sustin), ca sa se stie exact toti termenii si toate conditiile cu care aveti de-a face inainte sa va achizitionati tipul acesta de asigurare (RCA).

Astfel, asigurarea RCA este o asigurare prin care, a?a cum spune si numele, se asigura tertei parti despagubiri, in cazul in care se produce un accident din vina conducatorului auto detinator de asigurare RCA. Despagubirile se acorda pentru daune materiale, vatamari corporale sau/si decesul victimei. De asemenea, trebuie sa se tina seama ca persoana vinovata de accident nu va putea beneficia de despagubiri potrivit politei de asigurari RCA. Chiar si asa, exista o portita de scapare ce poarta numele de asigurare CASCO. Acest tip de asigurare este facultativ si garanteaza punerea la adapost in caz de furt sau avarii de orice tip ale vehiculului ce il detineti in proprietate personala.

Se poate spune ca cele doua asigurari, RCA si CASCO merg mana in mana, completandu-se reciproc, ambele fiind deosebit de importante pentru bunastearea dumneavoastra, a vehiculului dumneavoastra dar si a colegilor din trafic. Un fel de proces de simbioza, daca ne permiteti.

Este sau nu asigurarea de tip RCA obligatorie?

Raspunsul este da, asigurarea de tip RCA este obligatorie. De ce? Pentru ca doar asa se vor putea acorda fondurile necesare persoanei despagubite, in caz de accident. Toti proprietarii de vehicule, fie ei persoane fizice ori juridice, sunt obligati sa incheie o asigurare de tip RCA, in acest sens. Astfel, o a doua obligatie este aceea de a aplica pe parbrizul vehiculului vigneta primita odata cu polita de asigurare, intr-un loc cat mai la vedere, pentru a nu fi opriti de catre organele de control.

Desi la o prima vedere, s-ar putea spune ca polita de tip RCA este benefica doar tertului participant la accindent, in realitate, lucrurile stau putin diferit si trebuiesc privite dintr-un alt punct de vedere. Sa spunem ca, prin absurd, dintr-o neatentie de cateva secunde, se produce un accident cu daune materiale considerabile si nu aveti polita RCA incheiata. Ce se intampla daca nu va puteti permite sa achitati daunele materiale ale tertului participant la accident? Probabil ca nu va doriti sa aflati raspunsul la aceasta intrebare. Astfel, prin detinerea unei astfel de polite, toate grijile dumneavoastra privind cheltuiala sunt iradiate ca prin minune, pentru ca polita RCA achita daunele materiale aferente nefericitului accident.

Documentatie legislativa

Fireste ca pentru a sti totul despre legea in vigoare sau despre politele RCA in general, avem nevoie de o lista cu un set de legi. Dupa cum urmeaza, legile cu privire la asigurarea RCA (ce se pot, de asemenea, gasi in Monitorul Oficial) sunt:

  • Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile din Romania, ce cuprind modificari si completari ulterioare (mai multe amanunte in Monitorul Oficial)
  • Ordinul CSA nr. 5/2010 pentru punerea in aplicare a normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii prin accindete de vehicule (mai multe amanunte in Monitorul Oficial, partea I, nr. 344 din 25/05/2010).