Drepturi de care ai parte prin asigurarea RCA

Fiind o polita obligatorie, conducatorii auto nu mai prea baga in seama detaliile, pana cand nu sufera un accident si vor sa fie despagubiti. Foarte des un sofer are probleme cu conducatorul auto vinovat de accident sau cu firma de asigurari care trebuie sa il despagubeasca. Aceste nerguli trebuie clarificate dar pentru acest lucru trebuie sa cunosti cateva reguli pe care le are asigurarea RCA.

Pagubitul poate cere despagubiri si inainte de inceperea reparatiilor in baza unei hotarari luate de CSA inca din 2010.

Compania de asigurari este obligata sa plateasca despagubirile in termen de 10 zile de la depunerea dosarului sau sa raspunda daca este intemeiata sau nu cererea.

Soferul poate sa solicite despagubiri pentru imposibilitatea de a folosi masina dar numai in instanta. Compania de asigurari este obligata sa plateasca daunele fara a fi intentat un proces doar in cazul in care partea pagubita este o firma care se ocupa de transportul de persoane sau marfa.

Compania de asigurari nu are voie sa indice soferului un anumit service la care sa isi duca masina avariata.

Investigatiile pe care compania de asigurari le poate face in cazul in care nu este de acord cu cererea depusa nu au voie sa dureze mai mult de 3 luni.

In cazul in care conducatorul auto nu a mai avut accidente si nu a mai inregistrat daune, acesta are dreptul, in cazul in care isi vinde masina, sa ceara restul de bani din asigurarea RCA sau CASCO.

In cazul in care conducatorul auto nu are asigurare RCA, pagubitul se poate adresa Fondului de Protectie a Victimelor Strazii care il vor despagubi. In continuare Fondul de Protectie a Victimelor Strazii urmeaza sa recupereze banii de la soferului care a provocat accidentul. Daca vinovatul fuge de la locul desfasurarii accidentului, nu sunt date despagubiri pentru vatamarile corporale sau deces. Vor fi acordate doar daunele materiale.

Daca conducatorul auto nu are masina inmatriculata la noi in tara, atunci soferul pagubit trebuie sa ia legatura cu Biroul Asigurarilor de Autovehicule din Romania, a carui datorie este sa il ajute sa isi recupereze banii.