Care polita pentru locuinte ti se potriveste?

In urma cu cativa ani, a fost introdusa in Romania asigurarea oligatorie pentru locuinte. De curand, CSA (Comisia de Supraveghere a Asigurarilor) a luat masuri cu privire la informarea corecta a populatiei, obligandu-i pe asiguratori sa dea toate detaliile cu privire la politele incheiate, pentru a nu se crea confuzii intre asigurarile obligatorii (PAD) si cele facultative.

Aceasta masura a fost publicata in Monitorul Oficial in data de 16 iulie si prin ea se interzice ca denumirea „PAD” sa fie folosita in contextul incheierii politelor facultative pentru locuinte. Mai mult decat atat, nici termeni ca si „obligatorie” sau alte derivate nu sunt permise in cadrul acesta.

Termenul de PAD sau polita de asigurare la dezastre apare in Legea 260/2008, ca fiind denumirea politelor de asigurare obligatorie a locuintelor. Unii dintre cei care ofera polite facultative pentru locuinte au preluat aceasta denumire si au folosit-o in prezentarea produselor ofertate de ei. Pana in prezent nu s-a inregistrat niciun caz de inducere in eroare care sa se materializeze cu o plangere, insa CSA a hotarat sa impuna o granita clara cu privire la denumire, pentru a nu se produce niciun fel de confuzie.

Chiar si despagubirile se calculeaza altfel in cazul asigurarilor pentru locuinte. Desi au preturi apropiate, calculul despagubirilor si enuntarea riscurilor prezinta diferente cand este vorba de politele obligatorii si cele facultative. Asigurarile facultative acopera mai multe riscuri decat politele obligatorii, insa prevederile dupa care se realizeaza calculul se bazeaza pe principiul proportionalitatii, fransiza si altele. In cazul asigurarilor obligatorii, care sunt de prim risc si acopera trei riscuri de dezastre la care suntem expusi in Romania si anume inundatiile, alunecarile de teren si cutremurele, nu se aplica fransiza si proportia in calculul despagubirilor.

In conformitate cu legea nr. 260/2008, este obligatorii pentru proprietarii de locuinte sa incheie asigurarea PAD sau o polita facultativa, care sa aive pe lista de riscuri acoperite si riscurile mentionate de PAD.

Pretul unei asigurari obligatorii pentru locuinte este de 10 sau 20 de euro pe an, avand ca valoare asigurata 10 sau 20 de mii de euro.

Politele facultative acopera in general mai multe riscuri decat PAD, insa in momentul in care are loc un eveniment asigurat, cei care au PAD vor primi despagubiri de la PAID, iar cei care au asigurari facultative vor primi despagubirile de la compania cu care au semnat polita.