Beneficiile in cazul asigurarii obligatorii de locuinta.

Sunt prevazute o serie de reglementari pentru proprietari cu privire la  asigurarea obligatorie de locuinta. Persoanele care ignora acest tip de asigurari si nu isi fac asigurare locuinta obligatorie nu vor fi despagubiti cu nimic din partea autoritatilor.

Tipurile de locuinte pentru care se poate face o asigurare locuinta obligatorie sunt:

-  A - locuintele care au structura de rezistenta facuta din beton armat, metal sau lemn si peretii exteriori facuti din piatra, caramida arsa sau orice alte materiale de constructie rezultate in urma unui procedeu termic sau chimic.

- B - locuintele care au peretii exteriori din caramida nearsa sau materiale de constructii care nu au fost puse unui tratament termic sau chimic.

Precizari

Un contract de asigurare facultativa pentru locuinta se incheie pe o durata de un an de zile. Pentru cei care au incheiata o asigurare de locuinta facultativa, trebuie sa isi faca asigurarea locuinta obligatorie la expirarea celei facultative. Din data de 1 septembrie 2012, societatile care se ocupa de asigurari de locuinte pot efectua asigurari facultative dar numia pentru riscurile care fac obiectul contractului de asigurare  obligatorie a locuintelor, dar numai pentru sumele asigurate care depasesc sumele asigurate obligatoriu.

Costurile

Prima de asigurare care trebuie platita integral si anticipat cu cel putin 24 de ore inainte de inceperea inceperea valabilitatii politei de asigurare impotriva dezastrelor :

- 20 de euro pe an in cazul locuintelor de tip A si 10 euro pe an in cazul locuintelor de tip B.

Ce este acoperit

Un astfel de asigurare locuinta acopera riscul in cazul cutremurelor, inundatiilor, alunecarilor de teren ca fenomene naturale catastrofice. Se mai acopera si daunele provocate in urma incendiilor sau exploziilor provocate in urma cutremurelor sau a alunecarilor de teren.

Ce nu este acoperit

Nu sunt acordate despagubiri in cazul in care cladirile sunt amplasate in zone in care este interzisa amplasarea lor si in urma prabusilor constructiilor din cauza defectelor de constructie ale acestora.

Nu vor fi despagubiti cei care isi modifica cei care construiesc, modifica sau largesc locuinta fara a avea autorizatii de construire pentru ca poate fi afectata rezistenta structuriii cladirilor.