Asigurarile obligatorii pentru locuinte se vor incheia doar la PAID

Dupa scaderea cu 42 de procente a portofoliului de polite al PAID intr-o singura luna, CSA modifica legea secundara cu privire la asigurarea obligatorie a locuintelor.

Parlamentul este in vacanta si acesta este motivul pentru care este intarziata revenirea la forma initiala pentru asigurari locuinte obligatorii. In aceasta forma, obligativitatea este considerata indeplinita doar daca achizitionarea politelor emise de PAID, care rascumpara riscurile de inundatii, cutremure, a alunecarilor de teren etc care sa nu depaseasca suma de 10.000 de euro, sau 20.000 de euro in functie de genul de locuinta, CSA a hotarat sa intervina asupra normelor de aplicare a legii pentru a duce la bun sfarsit aceasta problema. In urma cu cateva zile CSA a fost de acord cu modificarea legii secundare privind asigurarea obligatorie pentru locuinte.

Modificarile care apar constau in faptul ca toate societatile care sunt autorizate sa incheie asigurari pentru situatii de catastrofe naturale, pot finaliza asigurari locuinte facultative doar pentru sume de 10.000 euro sau 20.000 euro. Pentru riscurile aparute in caz de cutremure, inundatii sau alunecari de teren, si sumele asigurate obligatoriu adica 10.000 euro sau 20.000 de euro, se vor putea finaliza doar polite PAD. Aceasta modificare intra in vigoare la data de 1 septembrie 2012.

Asigurarea obligatorie pentru locuinte este emisa doar de catre PAID si poate fi pusa in vanzare doar prin cei 12 asiguratori actionari in PAID: Astra Asigurari, Groupama, Platinum (care controleaza cate 15% din actiuni), Generali (11%), ABC Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins, Grawe Romania si Uniqa (cate 5,5%).

Care sunt diferentele intre politele facultative si cele obligatorii?

In cazul unei asigurari locuinte obligatorii suma cu care pagubitul va fi despagubit se va in cadra in limita a 20.000 de euro, in cazul in care daunele suferite sunt de 5.000 de euro atunci va fi despagubit cu 5.000 de euro, dar in cazul in care suma depaseste valoarea de 20.000 de euro, valoarea despagubirii nu va depasi aceasta cifra. Aceasta este o asigurare de prim risc: polita PAD subscrisa la PAID.

Diferenta dintre o asigurare locuinta obligatorie si una facultiva este ca la cea din urma se tine cont de valoarea reala a imobilului si sunt realizate de tip proportional.